Fire grunde til at genbrug af børnetøj er sejt
Tilgængeligheden af brugt børnetøj er større end nogensinde, allievel vælger enkelte forældre at købe alt nyt. Her er fire grunde til hvorfor du bør genbruge børnenes tøj, og tips til hvordan du kan forlænge tøjets levetid.
For nogle årtier siden var det helt normalt at bruge tøj, som man havde arvet fra ældre søskende eller slægtninge. Det var dyrt at købe nyt, specielt i familier med flere børn. Og så var det ikke så sjovt at få en ekstra slidt eller lidt for stor jakke.
I dag har mange børn et overflod af tøj og vokser ofte ud at tøjet, før de overhovedet når at få brugt det. Denne udvikling har nok flere forklaringer, men en af de vigtigste årsager er at masseproduktion har gjort ting langt billigere end før. Behovet for at arve tøj fra ældre søskende kan derfor ikke virke som en lige så stor nødvendighed i dag.
Det at gå med arvet tøj var for nogen forbundet med skam, da det blev set som et signal til omverdenen, om at du kom fra en familie med begrænset økonomi. Denne holdning til genbrug hænger desværre igen hos nogen, og kan være en af årsagerne til at folk vælger at købe nyt. Heldigvis er dette ved at ændre sig, i mange kredse er det ret og slet trendy at købe brugt og gå med arvet tøj.
Stadig flere indser at der er mange gode grunde til at genbruge børnetøj, her er nogle af dem:
1. Noget børnetøj slides næsten ikke
Mange gravide går gennem en ”bygge rede” periode, hvor de forbereder sig mentalt på fødslen og tiden efter, ved at gøre hjemmet klar til den nye baby. Indkøb af babyudstyr –og tøj er en vigtig del af denne proces og med det flotte udvalg som findes i dag, er det let at blive revet med.
Det en del nybagte mødre derimod ofte oplever, er at meget af det søde babytøj de købe, eller fik i gave under graviditeten, knap rækker at blive brugt. Babyer kan nemlig vokse lynhurtigt, så de pludselig hopper en størrelse over.
De allermindste børn slider heller ikke specielt meget på tøjet, som bliver brugt, da de ikke krabber rundt eller spiser mad, som giver pletter på tøjet. Børnetøj, specielt det som bruges af de allermindste, kan derfor genbruges af mange børn.
I dag findes der en række apps og netsider, hvor du kan sælge og købe brugt børnetøj. I nogen børnehaver har de et eget byttestativ, hvor du kan aflevere brugt tøj, og samtidig få noget ”nyt” tøj med hjem. Bytte-aftener er også et populært arrangement i mange vennekredse.
På Facebook og andre sociale medier findes der genbrugs-grupper, hvor man kan bytte, give bort eller sælge brugt børnetøj.
2. Genbrug: Tøjet kan få nyt liv som noget andet
Redesign er et forholdsvis nyt begreb i vores ordforråd. Det handler om at man taget et stykke tøj, som gerne er lidt ødelagt eller ude af facon, og laver det om til noget andet. En gammel herreskjorte kan for eksempel blive til en fin kjole til din datter, mens en strikket sweater kan blive en sej nederdel.
Du behøver ikke at være professionel designer eller uddannet inden for syning og mode, for at kunne forvandle gamle stykker tøj.
En bodystocking eller en t-shirt med flere pletter, som ikke lader sig fjerne i vask, kan for eksempel få nyt liv ved at stryge et dekorativt billede på. Hvis du har tilgang til en computer og printer, kan du nemt skrive dit eget design ud, som du så stryger på. Citater og udtryk, børnenes yndlingskarakterer fra et børne-show eller et billede fra familiens fotoalbum er bare nogle sjove motivforslag.
Der findes også andre enkle metoder for at forlænge tøjets levetid og som ikke kræver særlige sy-egenskaber. Begynder strømpebukserne at bliver for lille i foden eller har de fået et hul i tåen, så kan du bare klippe den nederste del af, så barnet får sig et par fine leggins, som barnet kan bruge i nogle måneder til.
En anden klassiker er at genbruge gamle bukser som er for korte i længden, eller som har hul på knæerne ved at lave dem om til shorts. Mens en tynd sweater kan gøres om til en tank-top eller t-shirt.
3. De kan pyntes med seje lappeteknikker
Det at godt at tage vare på sit tøj og reparere ved behov, blev i gamle dage set på som en nødvendighed. I dag gider mange ikke at lappe deres tøj, for hvorfor bruge så meget tid på at reparere tøj, hvis det koster så lidt, både i tid og penge, at købe nyt?
Heldigvis er en del begyndt med den gamle kunst: alt lappe tøjet. Og for mange er det blevet en fin hobby.
”visible mending” eller synlig reparation som det hedder på dansk, handler om at forlænget tøjet levetid ved at reparere på en synlig måde. Dette gøres for eksempel ved at sy lapper og knapper på eller ved at tegne og brodere. Små hul og pletter på alt fra joggesko til sokker, bukser og sweatere kan repareres på denne måde. I sociale medier finder du masse inspiration under #visiblemending.
En mere simpel variant er at købe færdige lapper i tekstilbutikker, som du enten kan sy eller lime direkte på tøjet for at dække hul og pletter.
4. Genbrug af børnetøj hjælper med at redde miljøet
Vi kaster i gennemsnit flere kilo tøj om året, og meget er næsten ikke blevet brugt. Dette er ikke godt for miljøet, da dagens tøjindustri står får et større udslip end både international flytrafik og søfart tilsammen.
Før du køber nyt tøj til dig selv eller barnet, bør du derfor overveje, om du virkelig har brug for tøjet. Eller har du måske noget lignende hjemme?
Ødelagt børnetøj, eller andet tøj som vi ikke ønsker at lade gå i arv, har også en værdi. Det er let at tro at vi bare kan kaste det ud – men det skal afleveres i tekstilaffald på genbrugsstationen. Det spiller ingen rolle om hvor mange huller tøjet har.
Årsagen til dette er at tekstilerne bliver genbrugt til mange ting som råstof til nyt tøj eller til for eksempel isolation.
Ved at genbruge tøj sparer du miljøet for store belastninger. Bare for at producere en eneste T-shirt bruges der hele 1400 liter vand under produktionen. Så er der desuden en række skadelige kemikalier og ekstra udslip for transporten af tøjet.
Hvordan fjerner man navnelapperne fra tøj som skal gå i arv?
Navnelapperne fra Identiketter er designet til at sidde godt fast – men det betyder ikke de er umulige at fjerne fra tøj som skal gå i arv eller sælges videre.
For at fjerne vores strygbare navnelapper, skal du benytte det samme værktøj, som du bruge da du satte lapperne på; Strygejernet. Ved at tilsætte varme, smelter du nemlig limet, så lappen løsner sig fra underlaget.
Det er vigtigt at du bruger silikonepapiret, som var i pakken med strygelapperne, når du skal stryge over lapperne.
Sæt strygejernet på den højeste temperatur, så dampfunktionen af og stryg over lappen i otte til ti sekunder. Derefter kan du forsigtigt fjerne navnelappen, brug gerne en pincet da lappen og limet er varmt. Hvis du ikke får lappen af i første forsøg, lægger du bare silikonepapiret over navnelappen igen, og varmer i nogle flere sekunder.
Hvis du ønsker at fjerne skriften på navnelappen, og ikke navnelappen selv, så fungerer det at strege den over med en permanent tusch som kan tåle vand.
Sidste indlæg fra bloggen
Juleværksted: Tips til julegaver og julepynt som børn kan lave
Juleværksted er en hyggelig førjulstradition for hele familien. Her er nogen gode ideer til fine julegaver og julepynt, som I kan lave sammen.
Julegaveideer til børn
Undgå at julegaverne havner i bunken med det ubrugte legetøj. Her er eksempler på julegaver som dit barn vil sætte pris på.
Gratis strikkeopskrift for nybegyndere: Pandebånd med bogstaver
Har du lyst til at strikke noget fint til dit barn? Dette pandebånd med navn er et perfekt strikkeprojekt for nybegyndere.