Halloween: Sådan arrangerer du årets (u)hyggeligste fest
Halloween fejres altid den 31. oktober. Skal du holde en halloween-fest eller en halloween-fødselsdagsfest for børnene? Her er nogle gode ideer til, hvordan festen bliver en mindeværdig begivenhed som dit barn sent vil glemme.
Halloween opstod blant britiske og irske indvandrere allerede i 1800-tallet. Siden dengang har traditionen bredt sig til mange andre lande verden over og udviklet sig til at blive en morsom fest for både voksne og børn.
Lige fra starten var det meget almindelig at dele noget ud man kunne tygge og bide i; det kunne eksempelvis være frugt og nødder. Man troede dengang, at de døde kom tilbage fra døden, og man satte derfor mad ud til dem.
Nu om dage bliver der spist store mængder slik, som for mange børn nok er det de elsker allermest ved at fejre halloween. Et af højdepunkterne ved fejringen er selvfølgelig at gå ud og sige «slik eller ballade». Det indebærer ligeledes, at man klæder sig ud og går fra dør til dør for at spørge efter slik.
Efterhånden er de fantasifulde og skumle madretter, kager og andet lækkert, også blevet en naturlig del af «slikket» på halloween-festerne. Her er nogle ideer til uhyggelige sager du kan servere:
Pølsemumier dyppet i «blod»
Pølsehorn er noget, der falder i smag hos de fleste børn. Alt du behøver er pølser og en færdig pizza- eller bolledej. Fremgangsmåden er enkel: skær dejen i strimler. Derefter skal du vikle de enkelte strimler rundt om pølserne. Sæt dem i ovnen til dejen er gyldenbrun.
Hvis du vil gøre dem ekstra morsomme kan du pynte mumiepølserne med spiselige øjne (findes som kagepynt) eller lave øjne ved hjælp af ketchup og sennep. Server dem med en lille skål «blod», det vil sige ketchup, som pølserne kan dyppes ned i. Du kan dertil også servere dem med kartoffelmos med grøn konditorfarve.
Æblemonstre – et sundere alternativ
Halloween har en tendens til at blive en sukkerfest, men man kan også servere mad som både er skummel og sund. Disse æblemonstre er super enkle at lave og falder i smag hos de fleste børn. Sådan laver du dem:
Del et æble i fire bider, sådan at du får fire forskellige «æblebåde». Skær derefter en lille trekant ud i hver æblebåd, sådan at det ligner en mund. Tænder kan du lave af mandler og tungen af delte jordbær. For at æblemonstrerne skal blive ekstra sjove kan du sætte spiselige øjne på (kagepynt) eller lave øjnene selv med lidt glasur eller sort konditorfarve.
Muffins med ækle orme
Muffins er lækkert og nemt at lave til halloween-festen, og de kan pyntes på mange skumle måder. Du kan for eksempel lave en naturtro orm af marcipan. Rul marcipanen ud små pølser og lav nogle streger på tværs, sådan at det minder om ormens virkelige kropsstruktur. Ormene kan godt være hvide, men du kan også farve marcipanen med noget brun konditorfarve. Resultatet er ganske ulækkert; men ormene er rigtig smagfulde.
Mange slikbutikker er fyldt med uhyggelig og skummelt slik i dagene før halloween. Så hvis man vil gøre det lidt enklere for sig selv, kan du finde mange færdige slikorme eller andre småkryp i slikbutikkerne som du kan dekorere dine uhyggelige muffins med.
Halloween-kager på pinde
Cake pops, eller kage på pinde, er også super enkelt at servere på halloween-fester for børn, da de er lette at holde for børnene og klistrer ikke ligeså meget som muffins.
Cake pops laves enkelt ved at du smuldrer en færdig kagebund, blander det godt med det ønskede fyld (for eksempel chokoladeknapper eller vaniljecreme) og ruller det derefter til små kagekugler. Sæt kagekuglerne i køleskabet i cirka en time, før du dypper dem i chokolade eller en anden glasur. Cake pops kan også laves af rester; det vil sige f.eks. chokoladekage, muffins eller andre kager.
Cake pops til halloween kan dekoreres på mange forskellige måder. Du kan for eksempel bruge pynteglasur, konditorfarver, spiselige øjne og kagekrummel. Nogen pynteklassikere er edderkopper, mumier, græskar, zombier, øjne og spøgelser.
I de fleste store butikker kan du købe pinde, der egner sig godt til cake pops. Men vær opmærksom på, at spidse pinde kan være farlige. Så pas på at børnene ikke løber rundt med dem i munden.
Flere ulækre snacks
Blodige popcorn er noget af det enkleste man kan lave til en halloween-fest og resultatet bliver altid gyselig godt. Alt du behøver at gøre, er at poppe lidt popcorn i en gryde og tilsætte rød konditorfarve.
Skumfidus-spøgelser er også super enkelt at lave. Tag nogle hvide skumfiduser på en pind og lav skumle ansigtsudtryk ved hjælp af smeltet chokolade eller en tusch med spiselig blæk (købes i de fleste butikker med kageudstyr).
Gele er også noget man kan lave meget sjov med til halloween-festen. Du kan for eksempel hælde flydende gele i almindelige glas og fylde dem med vingummier som skal forestille slikorme. Pas på at gelen har fået den rigtige rumtemperatur før du putter vingummislik i glasset.
Uhyggelige læskedrikke til halloween-festen
På en halloween-fest skal man selvfølgelig også servere noget mystisk at drikke. Har du en gammel karaffel eller andre fine flasker, kan du hælde brus og saftevand over i disse flasker, sådan at børnene ikke umiddelbart forstår hvad det egentlig indeholder.
Lav derefter fine etiketter med fantasifulde drikkenavne som du klistrer på flaskerne. På internettet findes der mange gryserfilm, som kan inspirere dig til at få skabt det rigtige udtryk på dine flasker. De grønne læskedrikke du laver, kan for eksempel være grønt blod fra en frø, mens de brune læskedrikke kan være heksebryg. Tilsæt gerne noget ækelt slik i bunden for at få en ekstra skummel effekt.
Pynt til halloween-festen
Det findes mange skræmmende pynteting man kan købe til halloween-festen. Men for at det ikke skal blive alt for dyrt, kan du også lave en del selv.
Et spøgelse kan du lave ved at ligge et gammelt hvidt lagen over en ballon og hænge den op i et hjørne eller ude i indgangspartiet. Hvis det er lidt vind, vil ballonen besvæge sig og skabe en god effekt til festen.
Gamle syltetøjglas kan blive fine lygter. Hvis du har noget gammelt bandage liggende, kan du for eksempel vikle bandagen rundt om glassene sådan at det ligner mumier. Tegn øjne på et papir og lim dem på.
Bloddryppende lys er også nemt at lave selv. Alt du behøver er nogle hvide stearinlys (gerne kubbelys) og et rødt stearinlys. Tænd det røde stearinlys og lad det dryppe ned over de hvide lys, sådan at det røde stearinlys løber ned i siderne.
Mange børn som har fødselsdag i denne tid af året, ønsker sig tit en fødselsdag med halloween som tema. Et tip er at pynte slikposerne med navnelapper fra Identiketter. Vi har nemlig flere motiver som passer godt med dette tema, som for eksempel edderkopper (de mere sjove og søde af slagsen), flagermus og kranier. Navnelapperne fungerer som klistremærker og kan enkelt klæbes på slikposer, fødselsdagsinvitationer og bordkort.
Du kan designe egne og unikke lapper til Halloweenfesten her.
Aktiviteter til halloween-festen
En vellykket halloween-fest skal selvfølgelig også have sjove aktiviteter. Mange af de klassiske lege til børnefødselsdage kan tilpasses en halloween-fest ved at tilføje nogle skrækindgydende indslag.
Skattejagt er for eksempel altid et sjovt indslag til børnefødselsdage, specielt blandt de mindste børn, og denne leg passer selvfølgelig også godt til en halloween-fest. Køb noget skummel slik såsom chokolade-edderkopper eller blodsprængte øjne, og gem dem forskellige steder både ude og inde i huset. Lad børnene lege frit efter skatterne eller lav et skattekort med forskellige ledetråde.
En anden leg, som er enkel og sjov er «klæd mumien på». Del børnene ind i to grupper og lad dem vælge en person fra hver gruppe som skal være mumien. Giv derefter hver gruppe fem ruller tolietpapir, gerne en til hver deltager. Legen går ud på at gæsterne hurtigst mulig skal vikle toiletpapir rundt om mumien. Den gruppe som har tømt alle toiletruller først, vinder legen.
Nogle gange kan det ske, at både hekse og gale professorer roder rundt i ingredienserne til deres trylledrikke og de behøver derfor hjælp til at identifisere de forskellige smage i laboratoriet. Denne leg går ud på at børnene på forhånd fylder nogle kopper med forskellige læskedrikke; det kan for eksempel være brus, mælk, saftevand eller lignende.
Del derefter gæsterne ind i to grupper og bed hver gæst om at vælge to kopper. Indholdet i disse kopper mikses sammen og derefter skal gæsterne smage disse drinks og gætte deres indhold. Til slut får grupperne at vide hvem der har gættet rigtig og hvad det er de har drukket. Dette er en leg som nok passer bedst til lidt ældre børn.
Kom i stemning med en uhyggelig film
Mange børn elsker at blive lidt skræmt og er der noget bedre end en god gyserfilm om aftenen på halloween. I de seneste år er der kommet mange gode «gyserfilm» for børn, specielt indenfor animationsfilm. Pas på at du finder de rigtige gyserfilm, som ikke skræmmer gæsterne alt for meget og snak lidt med de andre børns forældre før du vælger en film.
Her er nogle gode filmforslag som passer perfekt til en halloween-fest for børn:
Familien Addams (animationsfilm har anbefalt aldersgrænse seks år), Paranorman (aldersgrænse 11 år), Hotel Transylvania (aldersgrænse seks år), Coraline og den hemmelige dør (aldersgrænse 11 år), og Frankenweenie (aldersgrænse 11 år).
Er du på jagt efter gode ideer til en tema-fødselsdag? Gode ideer til for eksempel en enhjørnings-fødselsdag finder du lige her.
Sidste indlæg fra bloggen
Juleværksted: Tips til julegaver og julepynt som børn kan lave
Juleværksted er en hyggelig førjulstradition for hele familien. Her er nogen gode ideer til fine julegaver og julepynt, som I kan lave sammen.
Julegaveideer til børn
Undgå at julegaverne havner i bunken med det ubrugte legetøj. Her er eksempler på julegaver som dit barn vil sætte pris på.
Gratis strikkeopskrift for nybegyndere: Pandebånd med bogstaver
Har du lyst til at strikke noget fint til dit barn? Dette pandebånd med navn er et perfekt strikkeprojekt for nybegyndere.