Her får du seks lækre opskrifter på hjemmelavet is
Man siger, at “Livet er bedre med is”, og vi kan ikke være mere enige. Der er få ting der smager bedre end en kold is i sommervarmen, eller en lækker islagekage som afslutning på et godt måltid. Men husk, at det bedste af alt: den aller dejligste is kan du helt enkelt lave selv!
Er det virkelig værd at bruge tid og energi i at lave sin egen hjemmelavede is, når butikkerne er fyldt med is i alle slags varianter? Ja, hvis du spørger os! Hjemmelavet is er både sundere og efter vores mening meget mere velsmagende. Derudover kan du tilføje præcis de smage, du bedst kan lide, og tilpasse isen til eventuelle allergier. For at lave laktosefri is kan du let erstatte almindelig mælk og fløde med laktosefrie alternativer.
Tip: Har du nogle æg eller rester fra en fløde, som du gerne vil bruge det hele af? Brug dine rester, når du laver isen, det bidrager både til mindre madspild og gør isen endnu mere økonomisk. Overmoden frugt, som f.eks. bananer, er perfekte i hjemmelavet is, da de giver en ekstra sød og lækker smag.
Hvorfor hjemmelavet is er sundere
Du spørger måske, hvorfor hjemmelavet is er sundere end den is, du kan købe i butikken. Årsagen er enkel: Når du laver isen selv, behøver du ikke alle de tilsætningsstoffer, som isproducenter tilsætter for at forlænge holdbarheden.
Isen, du køber i butikken, indeholder desuden en del sukker og fedt, selvom det er frozen yoghurt eller andre varianter, der ofte markedsføres som sundere. Når du laver din egen is, har du frihed til at bruge sundere ingredienser, f.eks. frugt, som er naturligt sødet.
Hvad har man brug for at lave hjemmelavet is?
Ismaskiner er naturligvis praktiske at have. Alt hvad du skal gøre er at putte alle ingredienserne i maskinen, trykke på en knap, og vupti, så har du lækker hjemmelavet is omkring en halv time senere. Men ismaskiner er kendt for ikke at være helt billige, og selvom de er praktiske, bliver en sådan maskine måske ikke brugt nok til, at du ønsker, at den skal optage værdifuld plads på dit køkkenbord.
Det er godt at vide, at det er muligt at lave lækker flødeis uden en dedikeret køkkenmaskine. Du kan nemlig komme langt med et helt almindelig piskeris eller en god stavblender. Ja, du kan endda lave flødeis uden noget at piske med overhovedet! Læs mere om denne sjove måde at lave flødeis på længere nede.
Hvor længe skal hjemmelavet is fryses?
Dette er et spørgsmål, hvor det ikke er muligt at give et helt præcist svar, da det afhænger af flere faktorer, men forvent at det kan tage et sted mellem fire og seks timer.
Hvor lang tid isen har brug for at få den rette konsistens, afhænger blandt andet af hvilken type fryser du har. Der kan være stor forskel, om du har en fritstående fryser eller en mindre fryser integreret i dit køleskab.
Størrelsen på den form, du fryser isen i, spiller også en rolle. Større beholdere som tomme isbokse og brødforme fungerer fantastisk, når du vil lave større desserter, men regn med, at isen skal stå i mindst fem timer – og gerne natten over. Små hjemmelavede ispinde i ispind-forme vil normalt være klar på cirka tre timer.
Sådan undgår du iskrystaller i isen
Hjemmelavet is er nemt at lave, men når du laver større desserter, skal du være opmærksom på vigtigheden af at røre i isen. For det bedste resultat bør du tage isen ud af fryseren med cirka en halv times mellemrum og røre godt, inden du sætter den tilbage i fryseren. Dette gør du, indtil du ser, at isen er færdigfrosset.
Ved at være omhyggelig med at røre i isen undgår du nemlig, at der dannes iskrystaller. Lidt iskrystaller i den hjemmelavede is er ikke kritisk, de er bare lidt hårde og smager kun af vand. Men hvis der bliver for mange iskrystaller, kan selve isen blive sej.
Tips til servering af hjemmelavet is
Flødeis er lækkert i sig selv, men med lidt spændende topping bliver den endnu bedre! Iskrem passer godt sammen med frugt og bær i alle variationer samt klassikere som chokolade- og karamelsovs. Men hvorfor ikke prøve noget helt nyt, som for eksempel sprødstegt bacon? Det lyder måske som et mærkeligt forslag, men mange elsker kombinationen af sød is og salt bacon.
Alt hvad du behøver at gøre er at skære bacon i små terninger og stege dem med smør, indtil de bliver sprøde. Læg derefter baconet på en tallerken med køkkenrulle, så fedtet kan dryppe af. Hak det herefter i mindre stykker, så det bliver som drys.
Andre spændende toppings, der er værd at prøve, er opvarmet peanutbutter, grofthakkede Daim-chokolade, karamelliserede nødder, knuste chips, hakkede hasselnødder, hakket Tyrkisk Peber eller forskellige slags slik i små stykker.
Hjemmelavet is uden ismaskine
Imponer til julefrokosten med en lækker peberkageis, eller server hjemmelavet jordbæris i kiks til fødselsdagsfesten. Denne opskrift er super lækker og meget enkel!
Ingredienser:
1 dåse sødet kondenseret mælk
5 dl fløde
1 stk. vaniljestang eller nogle dråber vaniljeessens (smag dig frem)
Sådan gør du:
- Pisk fløde og vanilje til en blød masse (det skal ikke være stift). Vend den kondenserede mælk forsigtigt i.
- Nu kan du tilsætte den smag, du ønsker. Det kan f.eks. være Daim, hasselnødder eller andre chokoladestykker, smeltet chokolade, karamelsauce, knuste peberkager, hjemmelavet hindbær- eller jordbærcoulis. Du kan også bruge hindbær- eller jordbærmarmelade. Kun fantasien sætter grænser!
Hjemmelavet yoghurtis med smagen af melon
Denne is er nem at lave og er et godt alternativ for dem, der ønsker lidt færre kalorier.
Ingredienser:
2 stk. æggeblomme
60 gram sukker
400 gram yoghurt med melon eller passionsfrugt
1 dl vanilje skyr
Sådan gør du:
- Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggemasse. Brug gerne en håndmixer eller en køkkenmaskine. Rør yoghurt og vanilje skyr i blandingen.
- Hæld isblandingen over i en skål (helst af metal, da kulden transporteres hurtigst) og dæk overfladen med plastik.
- Sæt skålen i fryseren i cirka to timer, indtil den begynder at fryse. Tag den ud af fryseren og pisk den godt op med en håndmixer eller køkkenmaskine. Gentag dette mindst to gange, inden isen fryses helt. Dæk overfladen med plastik for at forhindre dannelse af iskrystaller på overfladen.
Hjemmelavet flødeis i en pose
Dette er et sjovt eksperiment, som I gerne kan prøve sammen med børnene. Alt, I har brug for, er to plastikposer, gerne med lynlåslukning, så de er nemme at åbne og lukke helt tætte.
Ingredienser:
1 dl mælk
1 dl fløde
2-3 spsk. sukker
2 spsk. bær eller syltetøj Isterninger
1 dl salt
Sådan gør du:
- I den ene pose blander du mælk, fløde, sukker og bær. Tryk al overskydende luft ud af posen og luk den tæt.
- I den anden pose kommer du salt og isterninger i. Læg så posen med isblandingen ned i posen med salt og is. Luk begge poser tæt.
- Ryst kraftigt i cirka 5-10 minutter, indtil flødeisen er stivnet.
Det magiske ved dette eksperiment er kombinationen af isterninger og salt. Saltet får nemlig isterningerne til at smelte hurtigt, og smelteprocessen kræver energi, som den henter fra isblandingen i posen. Når varmeenergien absorberes, bliver isblandingen ekstremt kold på rekordtid.
Bemærk: Vær opmærksom på, at isen bliver meget kold, så det kan være en god idé at håndtere posen med et viskestykke eller et køkkenhåndklæde.
Hjemmelavet chokoladeis
Har du lyst til en ekstra lækker dessert? Denne vidunderlige is kan gøres lidt sundere ved at du bruger mørk chokolade.
Ingredienser:
150 g mørk chokolade
3 dl piskefløde
4 spsk sukker
4 stk. æggeblomme
Sådan gør du:
- Hak chokoladen og kom den i en skål. Bring lidt af fløden i kog sammen med sukker. Rør indtil sukkeret er opløst. Hæld blandingen over chokoladen. Lad det stå i et par minutter og rør derefter blandingen glat med en dejskraber.
- Pisk æggeblommerne en ad gangen ind i chokoladeblandingen.
- Stivpisk flødeskummet og vend det forsigtigt ind i blandingen. Hæld det hele i en passende form og dæk det med plastfolie. Placer det i fryseren i mindst 6 timer.
- Lad isen temperere og blive blød i køleskabet i cirka 20 minutter, inden servering. Server gerne isen i isvafler med lidt revet chokolade eller chokoladesauce på toppen.
Hjemmelavet jordbæris uden mælk
Denne flødeis er nem at lave og er et super alternativ til dem, der ikke tåler mælk. Hvis du ønsker laktosefri is, kan du vælge laktosefri fløde.
Ingredienser:
2,5 dl flødeerstatning
50 g sukker
100 g jordbær friske eller halvfrosne
Sådan gør du:
- Pisk flødeerstatningen og sukker til flødeskum. Mos jordbærrene let med en stavblender eller en gaffel. Vend jordbærrene forsigtigt ind i flødeskummet.
- Hæld blandingen i en tætsluttende boks med låg og stil den i fryseren. Rør i isen med en dejskraber hver time i de første fire timer. Efter cirka tre-fire timer i fryseren vil isen have en konsistens som en softice.
Hjemmelavet sukkerfri chokoladeis
Har du lyst til en god sukkerfri is? Denne is er fantastisk og lavet med Sukrin, som er et aternativ til brunt sukker.
Ingredienser:
3 æggeblommer
3 spsk. Sukrin Gold
3 dl fløde
2 spsk. kakaopulver
1 ts. vaniljepulver
En lille knivspids salt
Sådan gør du:
- Pisk æggeblommer og Sukrin Gold sammen indtil det bliver en tyk masse. Stil det til side.
- Pisk fløde, kakaopulver, vaniljepulver og salt sammen i en anden skål. Rør forsigtigt de to blandinger sammen og hæld det i en boks eller form med låg. Sæt låget på, før du sætter det i fryseren.
- Isen er klar efter cirka fire timer – husk at røre i den en gang i timen, mens den fryser.
Hvis isen er blevet helt frossen, skal du tage den ud af fryseren og lade den stå mindst en time i køleskabet, før du serverer den.
Sidste indlæg fra bloggen
Juleværksted: Tips til julegaver og julepynt som børn kan lave
Juleværksted er en hyggelig førjulstradition for hele familien. Her er nogen gode ideer til fine julegaver og julepynt, som I kan lave sammen.
Julegaveideer til børn
Undgå at julegaverne havner i bunken med det ubrugte legetøj. Her er eksempler på julegaver som dit barn vil sætte pris på.
Gratis strikkeopskrift for nybegyndere: Pandebånd med bogstaver
Har du lyst til at strikke noget fint til dit barn? Dette pandebånd med navn er et perfekt strikkeprojekt for nybegyndere.